DDRRH.com

Da se istina ne zaboravi

croatia

Sri29072015

Zadnja promjenaUto, 16 Lip 2015 1am

Back Nalazite se ovdje: Home

Članci

Udbaško – svećenički rat sve žešći: Biskup zna da je Grujić bio Perkovićev osobni vozač i o tome javno govori. Grujić će ga zbog toga tužiti!

Informacije kojima se tada raspolagalo, kazivale su kako je Ivan Grujić svoju Udbašku karijeru započeo kao "šofer" Josipa Perkovića, a nastavio kao operativac osječke UDBA-e koja je na tom području bila naročito okrutna. O tome zna i biskup Bogović koji je upravo zato ignorirao otkrivanje spomenika žrtvama komunističkog režima pod redateljskom palicom Ivana Grujića. Ipak, biskup će zbog toga biti tužen. Pomoćnik ministra branitelja i šef Uprave za zatočene i nestale, pukovnik Ivan Grujić, postao je centrom skandala oko podizanja spomenika komunističkim žrtvama koji već danima ne jenjava. Riječ je o spomeniku otkrivenom u Tupalama kod Sinca kojem nije nazočio nitko od predstavnika Crkve, a niti od članova obitelji žrtava komunističkog režima.

Biskup Mile Bogović ovaj "bojkot" opravdao je riječima kako "narod ne vjeruje ovim istražiteljima":

- Trenutak otvaranja spomen obilježja nije slučajno vremenski blizak početku primjene Europskog uhidbenog naloga. Cijelom akcijom upravlja bivši pukovnik UDBA-e Ivan Grujić pa se ljudi pribojavaju da UDBA još uvijek nije bivša – kazao je biskup.

Izrečeno se nikako nije svidjelo Ivanu Grujiću koji je smatrao za shodno istinom "prosvijetliti" biskupa Bogovića pa mu je preko medija poručio:

"Moj životopis nije tajna, dostupan je javnosti na internetu, a s tim istim životopisom ušao sam u Oružane snage RH na samom početku Domovinskog rata 1991. kao dragovoljac, kasnije i kao pukovnik Hrvatske vojske. Nije tajna da sam godinama bio djelatnik Ministarstva unutarnjih poslova i da sam dio radnog vijeka proveo u odjelu koji se bavio državnom sigurnošću i zaštitom ustavnog poretka, u vrijeme kad je Udba već odavno prestala s djelovanjem. Ništa dodirno s time nemam. Logikom sljednosti, radio sam i u sigurnosnim službama RH za vrijeme Domovinskog rata pa ako se to može povezati s Udbom, onda su to apsurdi. Još uoči Domovinskog rata radio sam na protuobavještajnim poslovima suprotstavljajući se agresiji na Hrvatsku, potom na razoružanju neprijateljskih formacija te na razvoju sigurnosnog sustava na području Osijeka, kasnije i kao djelatnik Sigurnosno-informativne službe. Odlazio sam na okupirano područje kao i na ratišta Podunavlja i Posavine. U jeku ratnih operacija, iz zatočeništva sam oslobodio na stotine hrvatskih branitelja i civila. U procesu traganja za nestalima prešao sam više od milijun kilometara automobilom. Rukovodio sam složenim operacijama koje za rezultat imaju 4936 ekshumiranih i 3956 identificiranih osoba iz Domovinskog rata te oko 500 ekshumiranih iz vremena Drugog svjetskog rata i poraća. Osmislio sam hrvatski model traženja nestalih osoba koji je ocijenjen kao jedan od najuspješnijih u svijetu. Napadi na mene, međutim, traju već dvije godine. Naglašavam i svoju ulogu stručnog svjedoka Tužiteljstva na Haaškom sudu u suđenjima Miloševiću, Šljivančaninu, Mrkšiću i Radiću. Ovakvim se optužbama može ugroziti pa i urušiti dignitet rezultata na utvrđivanju ratnih zločina počinjenih u agresiji na Hrvatsku, što smatram opasnim. Nije sve dnevna politika, treba gledati i dalje od toga" kaže pukovnik Grujić koji će upravo zato iskoristiti mogućnost zakonske zaštite i uzvratiti na optužbe biskupa Bogovića, tražeći zadovoljštinu na sudu.

S druge strane, podsjetimo da je i naš portal još prije pola godine u nevjerici izvještavao o imenovanju Ivana Grujića za zamjenika predsjednika Povjerenstva za poraće. Informacije kojima smo tada raspolagali kazivale su kako je Ivan Grujić svoju Udbašku karijeru započeo kao "šofer" Josipa Perkovića, a nastavio kao operativac osječke UDBA-e koja je na tom području bila naročito okrutna. Tada smo iznijeli i podatke da je Grujić bio osobni vozač Josipa Perkovića koji ga je 1. svibnja 1992. prilikom osnivanja SIS-a, zajedno sa Zoranom Gaćinom, povukao u Zagreb. Ovo su podatci koji odavno mnogima nisu nepoznanica, a o tome zna i biskup Bogović, koji je upravo zato ignorirao otkrivanje spomenika žrtvama komunističkog režima pod redateljskom palicom Ivana Grujića. Ipak, biskup Mile Bogović će zbog toga biti tužen.

dnevno.hr

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL